Zašto Pet kurir?


ZAŠTO PET KURIR?


Odgovor nije jednostavan samo na prvi pogled? Umorni ste, hladno vam je,vruće vam je, gužva u saobraćaju,tek ste stigli sa posla a ono..., vaš ljubimac je ostao bez hrane, lekova..., imate problem da pronađete ono što vaš ljubimac obožava, omiljena radnja je na drugom kraju grada, kupili bi i veće pakovanje nego što možete poneti, gužva je dok dođete na red...,spisak razloga je prevelik. Zato je vaš specijalizovani dobavljač, PET KURIR, tu za vas odmah i sad, da vam bude na usluzi, nabavi i dostavi sve što vam je neophodno, u saradnji sa vašim omiljenim pet šopom/veterinarskom apotekom ili prepustite nama da pronađemo najpovoljnije radnje u gradu za vas i vašeg ljubimca.
Saradnja je vrlo jednostavna: pozovite nas, pošaljite SMS ili mail i raspitajte se za proizvode i cene. U slučaju da se odlučite za nas, mi vam dostavimo proizvod platite nam prilikom preuzimanja na obostrano zadovoljstvo u Beogradu a za ostatak Srbije proizvode šaljemo Post Expresom. U saradnji sa našim partnerima iz maloprodajnih objekata naši kupci uvek imaju akcijski popust. Uverite se i sami.

среда, 21. децембар 2011.

Šape u zimskim uslovima

  Na pragu je zima. Raduju joj se deca, odrastli pa i dosta kućnih ljubimaca. Iako zima često biva oličena veoma niskim temperaturama i velikim snežnim padavinama, nikako ne možemo sebi dozvoliti luksuz da zimu presedimo u kući, a samim tim i naši ljubimci hteli oni to ili ne, moraju joj se prilagoditi. Dosta pasa obožava sneg i snežne padavine, ipak hladno vreme i sneg mogu da izazovu i neke probleme kod naših ljubimaca.
Između ostalog, jedan od najvećih problema sa kojim se susreću vlasnici životinja u zimskog periodu jesu šapice i njihovi jastučići.
  Šape naših ljubimaca su veoma kompleksne građe i samim tim veoma osetljive, a pritom su najviše  izložene uticaju spoljašnje sredine. Kako se različite rase pasa, u skladu sa svojim rasnim karakteristikama, različito i ponašaju u zimskom godišnjem dobu tako su i iskustva vlasnika u ovom periodu različita, od neverovatnog radovanja pa do momenata kada pas bukvalno ne želi da izađe u šetnju.
  Zima sa sobom nosi velike izazove: niske temperature, vlaga, snežne padavine, led, so i rizla na ulici..., što se veoma loše može odraziti na lokomotorni aparat ljubimaca, prvenstveno šape. Podsetite se samo kako ovi uticaji deluju na vašu obuću i onda će vam sigurno biti lakše da razumete kako tek deluju na pseću ili mačiju šapu.
   Na ovom mestu iznećemo nekoliko korisnih saveta koji mogu da pomognu vlasnicima da što lakše prebrode ovaj period godine. Ako vaš ljubimac ne voli zimsku idilu i šetnju po bljuzgavici ipak nemojte sebi dopustiti taj luksuz  da ne izlazite sa njim van. Podrazumeva se da pas mora da obavlja svoje fiziološke potrebe, ali postarajte se da period boravka takvih pasa na hladnoći  bude u skladu sa vremenskim uslovima. Istovremeno, pre samog izlaska u šetnju možemo se prilagoditi vremenskim prilikama.
   Danas postoji nekoliko preparata, kremice, balzami, sprejevi, za šapice, koji se nanesu na donji deo šapice (jastučić) i tako se formira tanki film koji štiti šapicu od nepovoljnih uticaja sredine. Takođe oni razmekšavaju jastučiće šapa da bi se mogle prilagoditi raznim neravninama na podlogama prilikom šetnje kao i na visoku hladnoću. Ako koristite takve preparate potrebno ih je staviti na šapice još dok ste u stanu desetak minuta pre izlaska.  Ovi preparati se preporučuju kod osetljivih pasa ili kod neprilagođenih podloga za šetnju, čak u toku cele godine.
  Dobra preporuka naročito prilikom prve jutarnje šetnje za vlasnike je da sa svojim ljubimcem zastanu nekoliko minuta u holu zgrade ili kuće. Kako je velika razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature, da bi pas što lakše podneo tu promenu, ovakva mesta iskoristite kao postepeno privikavanje na niske temperature. Na ovaj način  pripremate šapu vašeg psa na još nižu temperaturu koja ga očekuje kad izađe van.
  U slučaju da se formirao snežni pokrivač koji se zaledio po površini, kontrolišite vašeg psa, najbolje na povodcu, jer često površinski zaledjeni deo snega pod težinom  psa može da pukne i tada se najčešće događaju povrede ne samo šapice već noge u celini.
  Prilikom poledice izbegavajte da vašeg ljubimca puštate sa povodca, jer iako je on na takvom terenu stabilniji od vas, često dolazi do proklizavanja pri čemu može da se ošteti jastučić šapice, jer  led može da bude neravan.
  U izuzetnim prilikama kada pas ne želi da izađe van kad je mokro ili kada pada sneg, mogu da posluže i "cipelice" tj.navlake, za šapice koje se sve češće mogu naći u našim maloprodajnim objektima. Funkcija ovih navlaka za šape je upravo da ih zaštiti od atmosferskih uticaja, ali treba znati da životinje veoma teško prihvataju "obuću" pa je neophodno nekoliko dana privikavati psa na nju još u stanu. Nekoliko puta u toku dana, po10  minuta, stavljajte psu navlake na šape da se navikava  na njih. U šetnju sa ovakvim pomagalima krenite tek kad se uverite da je vaš ljubimac prihvatio potpuno navlake i da mu one više ne smetaju, u suprotnom ne pokušavajte na silu da naterate ljubimca u šetnju sa njima, jer se može povrediti. 
Prilikom biranja ovih pomagala obratite pažnju na veličinu i model, jer šapa u navlakama treba da stoji u prirodnom položaju kako bi stajala i bez njih.
  Kad se vratite u stan obavezno vašem psu operite šapice i to hladnom vodom. Šape je potrebno oprati da bi se uklonile nečistoće koje mogu da zaostanu posle šetnje između prsta, a u zimskom periodu i komadići leda, koji mogu da izazovu povrede ili čak upalne procese na šapama. Umereno hladna voda za pranje šapa u zimskom periodu je preporučljiva zbog soli koja bi mogla da prodre dublje u pore jastučića, ako se ovi peru toplom vodom, jer pod njenim uticajem pore se još više šire.
   Obavezno posle pranja šapice je potrebno osušiti krpom, jer ostaci vlage sa toplim vazduhom u stanu mogu da uzrokuju pojavu gljivica ili bakterija uzmeđu prsta.
  U slučaju da primetite povredu, oštećenje šapice, ili da vaš pas intenzivno liže iste, obavezno posetite svog veterinara jer takve povrede se izuzetno dugo i teško se leče.
   Da zimu što lakše prebrodite pripremite vašeg ljubimca na vreme.

                                                                                                                         Dr.vet.med Mile Čupić