Zašto Pet kurir?


ZAŠTO PET KURIR?


Odgovor nije jednostavan samo na prvi pogled? Umorni ste, hladno vam je,vruće vam je, gužva u saobraćaju,tek ste stigli sa posla a ono..., vaš ljubimac je ostao bez hrane, lekova..., imate problem da pronađete ono što vaš ljubimac obožava, omiljena radnja je na drugom kraju grada, kupili bi i veće pakovanje nego što možete poneti, gužva je dok dođete na red...,spisak razloga je prevelik. Zato je vaš specijalizovani dobavljač, PET KURIR, tu za vas odmah i sad, da vam bude na usluzi, nabavi i dostavi sve što vam je neophodno, u saradnji sa vašim omiljenim pet šopom/veterinarskom apotekom ili prepustite nama da pronađemo najpovoljnije radnje u gradu za vas i vašeg ljubimca.
Saradnja je vrlo jednostavna: pozovite nas, pošaljite SMS ili mail i raspitajte se za proizvode i cene. U slučaju da se odlučite za nas, mi vam dostavimo proizvod platite nam prilikom preuzimanja na obostrano zadovoljstvo u Beogradu a za ostatak Srbije proizvode šaljemo Post Expresom. U saradnji sa našim partnerima iz maloprodajnih objekata naši kupci uvek imaju akcijski popust. Uverite se i sami.

понедељак, 12. децембар 2011.

Novogodišnji praznici, vatrometi, petarde i ljubimci.

  Kao što nam je svima poznato približava nam se deo godine kojima se skoro svi raduju, euforija, slavlja, bogati jelovnici, vatrometi, romantika....,ali nažalost u svom tom pozitivnom ludilu najčešći propratni zvučni i vizuelni efekti potkrepljeni su velikim brojem petardi i vatrometa. Baš zbog ovih "suvišnih stvari", kako zbog bezbednosti, tako i lagodnosti, veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca sa dozom straha dočekuju praznike.
   Poznato je da većina ljubimaca ima veliki strah od praskova petardi,
vatrometa, grmljavine, neuobičajenih zvukova i samim tim ovaj period godine kako je za nas možda i najlepši za naše ljubimce je najmukotrpniji. Nisu svi ljubimci takvi ali za one koje jesu pokušaćemo predočiti nekoliko stvari koje vlasnicima takvih životinja mogu mnogo da pomognu.
  Poremećaj koji izaziva velika i iznenadna buka može biti umeren ili izražen i često zavisi od uzrasta životinje, da li je u teranju, genetskih predispozicija ili na osnovu nekih trauma koje je doživela u prošlosti. Vojska i policija recimo upravo na osnovu straha od pucnja selektuje pse prilikom odluke da li će ostati u službi ili ne što nam samim tim govori koliko se u savremenom dobu ovaj problem ukorenio.  Dokazano je da kod starijih pasa ovaj strah može biti i izraženiji nego kod mlađih jedinki i čak sa starosti se intenzitet straha može pojačati.  Simtomi koji su najčešći kod ovakvih poremećaja ponašanja su drhtanje, cvilenje, panično mjaukanje, zavlačenje u ćoškove ili pod nameštaj,griženja nameštaja, besciljnog trčanja, pa i do povraćanja, lizanja ili griženja šapica sve do pojave rana pa čak i pojave agresivnosti prema ljudima (vlasniku)
  Nekoliko je načina da olakšate svom ljunbimcu ovaj period ili ga možda i naviknete na to a prvenstveno je da svog ljubimca ne ostavljati samog dok traje "izvor opasnosti" za njega. Životinje često utehu ili zaštitu traže upravo u  vlasniku a još ako on nije prisutan onda dolazi do još većeg straha. Međutim, kako su i životinje individue tako se i one različito ponašaju pa samim tim i prisustvo vlasnika nekad ne može rešiti problem. 
  U svakom slučaju u periodu bacanja petardi, vatrometa ili sličnih pojava treba izbegavati šetnju sa psima, ili ako je to nemoguće onda da šetnje budu kratke i obavezno na povodcu jer u suprotnom pas može pobeći od vas  zbog zvuka petarde i vrlo verovatno se izgubiti. Povećanje broja izgubljenih pasa upravo je zabeleženo u toku novogodišnjih praznika jer pas u trenutku straha nije u stanju da sluša vaše komande i počeće izbezumljeno da trči pokušavajući da pronađe sigurno mesto.  Ovo se često dešava i sa mačkama koje pokušavaju da pobegnu iz životnog prostora ako im se ukaže prilika ili pomisle da može da pronađe sigurnije mesto nego u kome je sada.
  Slično se dešava i u kući, pas ili mačka pokušavaju da se zavuku na neko skrovito mesto ispod kreveta, stola ili sličnih stvari. Ako nemate takvo mesto omogućite im ga i ne pokušavajte životinje izvlačiti odatle ili pomerati nameštaj da bi došli do njih jer tako povećavate strah. Pokušavajte biti ravnodušni na zvukove i ponašanje vašeg psa ali istovremeno pričajte svom ljubimcu. Shvatite da nebi trebalo da tešite svog ljubimca, sem ako on sam nije skočio direktno u vaše naručje, jer postoji mogućnost da bez obzira koliko vam je privržen zbog paničnog straha dođe do vašeg ili njegovog ozleđivanja ako pokusate da ga uzmete u naručje. Priča sa njim, gde ljubimac prepoznaje boju vašeg glasa i ako ne oseti nervozu u vama, on će se izvući sa skrovitog mesta i prići vam sam. U tom slučaju ga pomazite i nastavite sa pričom ali kao da se ništa nije dogodilo jer u suprotnom on može da shvati da radi nešto dobro čim ga vi tešite i nagrađujete pažnjom.
  U periodu najintenzivnije buke od petardi, vatrometa obezbedite svom ljubimcu neko zvučno izolovano mesto u kući,zatvorite prozore, zamračite prostoriju, pojačajte televizor ili muziku i dajte mu njegovu omiljenu igračku. U  novogodišnjoj noći čak se preporučuje odlaganje sa hranjenjem i tek kasno uveče mu dati obilan obrok bogat proteinima i vitaminom B. U slučaju da vaš ljubimac ima probleme sa varenjem onda izbegavajte ovu preporuku.
   U slučaju da ipak nekim slučajem vašeg ljubimca morate da ostavite samog u novogodišnjoj noći preporuka je da to bude zvučno izolovana zamračena prostorija sa upaljenim svetlom, pojačanom muzikom ili televizijom. Takođe sklonite sve predmete sa kojima bi se vaš ljubimac mogao povrediti u slučaju napada straha. Sa psima je poželjno da se dobro istrčite u toku dana i da pred odlazak mu ponudite obilan obrok. Ako uradite sve ovo postoji mogućnost da će vaš ljubimac prespavati najveći period buke i da je neće ni osetiti. 
U slučaju da niste sigurni da može da ostane sam angažujte nekog od rođaka ili prijatelja da bude sa njim ili angažujte službe za čuvanje ljubimaca.
  Ako već imate loša iskustva sa vašim ljubimcem i ne znate kako da "preživite" praznike i ove godine posavetujte se sa vašim veterinarom oko sedativa koje može da vam preporuči. Sedativi su vrlo korisni za životinje sa intenzivnim strahom ali nikako nemojte samoinicijativno da dajete humane sedative jer ćete najverovatnije pogrešiti sa dozom što može biti kontraindikovano za vašeg ljubimca i stvoriti vam ogromne probleme. Oko davanja bilo kakvih medikamentoznih sredstava za smirenje obavezno se posavetujte sa vašim veterinarom.
  Nikako nemojte stavljati svom ljubimcu čepiće za uši jer je za njega to strano telo i on se može povrediti pokušavajući da izvadi čepiće iz ušiju. Zaglavljene čepiće za uši može da izvadi samo veterinar
  Ukoliko želite trajnije da rešite problem, naročito ako se vaš ljubimac plaši i grmljavine, možete pristupi metodi desenzibilizacije odnosno da lagano privikavate vašeg ljubimca na ovakve zvukove. Snimite zvukove na CD i puštate ih u početku tiho i trudite se da ne reagujete burno na reakciju ljubimca već da on u vašem ponašanju i stavu oseti da se vi ne plašite. Desenzibilizacija je dug period privikavanja na jačinu zvuka koju ćete u kasnijem radu povećavati ali se i dešava da nema uspeha nažalost. 
  Vlasnicima čiji ljubimci su oboleli od hronični bolesti preporučuje se pre praznične euforije posavetuju sa svojim veterinarom kakve bi mere mogli preduzeti da ljubimca izlože što manjem stresu u nastupajućem periodu koje će biti u skladu sa njihovom terapijom.
  Kako je ovo period i velikih i bogatih gozbi apelujemo na vlasnike da nikako ne daju svojim ljubimci ostatke hrane sa stola a naročito kosti pogotovo za ljubimce koji se ne sreću redovno sa takvim vidom ishrane. Ako već hoćete da date nešto da ga počastite potrudite se da mu obezbedite poslastice za ljubimce ili neko njemu omiljeno jelo. U prilog ovom savetu reći ćemo vam da kolege veterinari imaju najviše posla upravo u januaru svake godine.
  Posvetite svom ljubimcu pažnju koju on zaslužuje i učinite vaš život srećnijim.

  .                                                                                                                     Dr.vet.med M.Čupić